19
Dec
Dec
Kada je voće zrelo i kako ubrzati njegovo dozrevanje?
Zrelost plodova voća i povrća određuje se u zavisnosti od toga da li će biti korišćeni za konzumiranje, čuvanje u svežem stanju ili dalju preradu, i to primenom kriterijuma odabira stepena zrelosti za svaku pojedinačnu vrstu voća i povrća, imajući u vidu da se proces rasta, zrenja i dozrevanja razlikuje za svaku od njih i drugačije manifestuje u smislu svojstava voća i povrća.
Pročitaj više
16
Dec
Dec
Kako se proizvodi džem?
Džem je proizvod odgovarajuće želirane konzistencije, proizveden od šećera, voćne pulpe i/ili voćne kaše/pirea dobijene od jedne ili više vrsta voća i vode, koje se kuvaju na temperaturi od 103-104 °C do uspostavljanja želatinaste strukture.
Pročitaj više
16
Dec
Dec
Šta je od opreme potrebno za proizvodnju soka?
Iako mnogi misle da se u proizvodnji soka koriste celi plodovi voća i povrća, to nije uvek slučaj, naprotiv. Većina plodova pre ceđenja samog soka mora biti usitnjena, odnosno samlevena ili pasirana, što zahteva korišćenje posebnih mašina za mlevenje i pasiranje.
Pročitaj više
16
Dec
Dec
Šta treba da znate o mašinama za preradu voća pre kupovine?
Usitnjavanje voća i povrća ili pasiranje voća i povrća vrši se mašinama dizajniranim da olakšaju preradu velike količine plodova, a pre nego što investirate u svoju prvu mašinu ili kupite još neku koja vam je potrebna za još efikasniju proizvodnju, treba da znate nekoliko stvari.
Pročitaj više