19
Dec

Kada je voće zrelo i kako ubrzati njegovo dozrevanje?

Zrelost plodova voća i povrća određuje se u zavisnosti od toga da li će biti korišćeni za konzumiranje, čuvanje u svežem stanju ili dalju preradu, i to primenom kriterijuma odabira stepena zrelosti za svaku pojedinačnu vrstu voća i povrća, imajući u vidu da se proces rasta, zrenja i dozrevanja razlikuje za svaku od njih i drugačije manifestuje u smislu svojstava voća i povrća.
Pročitaj više
16
Dec

Kako se proizvodi džem?

Džem je proizvod odgovarajuće želirane konzistencije, proizveden od šećera, voćne pulpe i/ili voćne kaše/pirea dobijene od jedne ili više vrsta voća i vode, koje se kuvaju na temperaturi od 103-104 °C do uspostavljanja želatinaste strukture.
Pročitaj više
16
Dec

Osim zbog uklanjanja prljavštine i mikroorganizama, pranje plodova voća i povrća pre prerade je važno i zbog izloženosti pesticidima

Uobičajena je praksa ispiranja povrća i voća toplom tekućom vodom, čime se uklanja većina mikroorganizama i prašina, ali ne i pesticidi. Mašina koja obezbeđuje adekvatno čišćenje plodova od svih vrsta nečistoća naziva se barboter. Zahvaljujući turbini visokog pritiska (10 kPa) korišćenjem ove mašine voće i povrće se priprema za dalju upotrebu, bez rizika da će prisustvom mikroorganizama, prljavštine, pesticida ili tragova voska koji se koristi za premazivanje plodova, narušiti kvalitet vašeg krajnjeg proizvoda.
16
Dec

Šta je od opreme potrebno za proizvodnju soka?

Iako mnogi misle da se u proizvodnji soka koriste celi plodovi voća i povrća, to nije uvek slučaj, naprotiv. Većina plodova pre ceđenja samog soka mora biti usitnjena, odnosno samlevena ili pasirana, što zahteva korišćenje posebnih mašina za mlevenje i pasiranje.
Pročitaj više
16
Dec

Šta treba da znate o mašinama za preradu voća pre kupovine?

Usitnjavanje voća i povrća ili pasiranje voća i povrća vrši se mašinama dizajniranim da olakšaju preradu velike količine plodova, a pre nego što investirate u svoju prvu mašinu ili kupite još neku koja vam je potrebna za još efikasniju proizvodnju, treba da znate nekoliko stvari.
Pročitaj više