16
Dec

Šta je od opreme potrebno za proizvodnju soka?

16 Dec

Iako mnogi misle da se u proizvodnji soka koriste celi plodovi voća i povrća, to nije uvek slučaj, naprotiv. Većina plodova pre ceđenja samog soka mora biti usitnjena, odnosno samlevena ili pasirana, što zahteva korišćenje posebnih mašina za mlevenje i pasiranje.

Prema istraživanjima tržišta, u poslednjih par godina proizvodnja sokova obuhvatala je značajan udeo u industriji pića, dok je pandemija korona virusa dodatno uticala na taj trend, stavljajući akcenat na proizvodnju potpuno prirodnih sokova, zahvaljujući čemu su mali proizvođači dobili dragocenu priliku da prisvoje mnogo veći deo tog tržišta.

Uslovi u kojima nije bilo moguće nabaviti namirnice čije smo prisustvo na rafovima u prodavnicama podrazumevali, dodatno su preorijentisali ljude na preradu voća i povrća u domaćoj radinosti, što je obradovalo i poklonike zdravog života kojih je bilo u velikom broju i pre pandemije. Potrošače okrenute zdravim prehrambenim navikama tako u sve većoj meri zanimaju sveži, zdravi i minimalno obrađeni sokovi, koje žele da konzumiraju na dnevnom nivou.

Pitanje koje se samo od sebe nameće jeste šta proizvođači mogu da učine kako bi sve te količine sokova koje u startu imaju svoje kupce mogli da proizvedu što efikasnije, a da pri tome ne naruše kvalitet gotovog proizvoda. Odgovor je logičan: jedino rešenje je efikasna oprema kojom plodove voća i povrća možete da preradite na način koji ni u jednoj fazi tog procesa neće narušavati njihov kvalitet i hranljivost.

Bez obzira na to koju vrstu sokova proizvodite, ono što će vam kao proizvođaču biti potrebno jeste linija za pranje plodova, mašina za mlevenje i pasiranje plodova, ekstraktori, rezervoari za mešanje i pasterizatori.

Pranje voća i povrća

Mašina za pranje plodova voća i povrća naziva se barboter i ona je mesto na koje sirovine za vaš sok odlaze nakon branja i pažljivog probiranja plodova koje ćete koristiti za pravljenje soka. Barbotiranje plodova će ih očistiti, ukloniti tragove prljavštine i pesticida sa njih i pripremiti ih za preradu. Kada plodovi napuste barboter, elevatorom se premeštaju u mlin ili pasirku, koje se mogu postaviti u liniji sa barboterom – elevatorom.

Mlin za voće i povrće

Nakon priprema plodova pretpranjem i ispiranjem na barboteru – elevatoru, sledi proces mlevenja voća. Mlevenjem, drobljenjem ili usitnjavanjem voća – jabuka, krušaka, dunja… dobija se masa spremna za dalju obradu na pasirkama za voće.

Pasirka za voće i povrće

Obradom u pasirci za voće, odnosno mašini za pasiranje, dolazi do uklanjanja (odvajanja) koštica i sitnih peteljki, čime se dobija prečišćena kašasta masa koja se koristi za dalju obradu, tj. samu proizvodnju soka.

U dodatnu opremu koju možete nabaviti ukoliko želite da svoju proizvodnju podignete na još viši nivo, spada oprema za prečišćavanje vode, oprema za pravljenje koncentrata, homogenizatori, rezervoari za sakupljanje celuloze i oprema za punjenje i zatvaranje boca.