16
Dec

Šta treba da znate o mašinama za preradu voća pre kupovine?

16 Dec

Preradom voća i povrća moguće je dobiti najrazličitije proizvode, a ono što je kao obavezna faza proizvodnog procesa zajedničko za sve njih jeste upotreba mašina za usitnjavanje voća i povrća. Usitnjavanje voća i povrća, mlevenje voća i povrća ili pasiranje voća i povrća vrši se mašinama dizajniranim da olakšaju preradu velike količine plodova, a pre nego što investirate u svoju prvu mašinu ili kupite još neku koja vam je potrebna za još efikasniju proizvodnju, treba da znate nekoliko stvari.

Za šta se sve koriste mašine za preradu voća i povrća?

Mašine za preradu voća i povrća koriste se za sve vrste obrade za koje ste se pitali kako se izvode, ali i za one koje se mogu raditi ručno – kada je u pitanju mala količina plodova. U to spada pranje, mlevenje, pasiranje, otkoštavanje i usitnjavanje tehnološki potpuno zrelog voća i povrća, kao i destilacija voćnih rakija i drugih destilata… za koje se za to namenjene mašine koriste pojedinačno ili kombinovano.

Na šta treba obratiti pažnju prilikom odabira opreme za preradu voća i povrća?

Tokom potrage za odgovarajućom opremom za preradu voća i povrća koja vam je neophodna za proizvodnju jednog ili više proizvoda za koje ste se odlučili, postavite sebi nekoliko pitanja.

Da li je ova mašina korisna?

Ukoliko, primera radi, nikada ranije niste koristili mašinu za mlevenje ili pasiranje voća, prirodno je biti skeptičan povodom načina njenog funkcionisanja i isplativosti. Ako ništa drugo, one često deluju veliko i komplikovano za upotrebu, zbog čega je jedan od osnovnih kriterijuma za dobru mašinu za preradu voća to da bude jednostavna za rukovanje. Što ima manje pokretnih delova, to bolje, jer vam to olakšava rad i pomaže izbegavaje povreda, uporedo olakšavajući i čišćenje mašine, ali i obezbeđuđujući njenu dugotrajnost.

Da li je jednostavan način rukovanja mašinom?

Mašine za usitnjavanje voća i povrća dizajniraju se tako da je na istoj mašini moguće obrađivati plodove različite veličine – jedino što morate da uradite jeste da zamenite sito i postavite drugo, odgovarajuće. Ako taj postupak zamene nije lak, razmislite o unapređenju ili zameni uređaja za preradu plodova od kojih pravite svoj proizvod. U idealnom slučaju, za zamenu sita neće vam trebati čak ni poseban alat, zahvaljujući čemu mašine radni proces čine održivim i smanjuju kašnjenja u proizvodnji, koja su jedan od najčešćih uzroka finansijskih gubitaka. Takođe, redovne zamene sita mogu povećati vaš prinos.

Da li je mašina za preradu voća i povrća kvalitetno izrađena?

Budući da će vaša proizvodnja zavisiti od mašina koje prerađuju plodove od kojih pravite svoj proizvod, jasno je da je potrebno nešto što je visokokvalitetno i pouzdano. Pre nego što kupite mašinu za mlevenje ili pasiranje voća (ili bilo koju drugu), raspitajte se o njenoj konstrukciji. Proverite da li je napravljena od trajnih materijala i prema standardima u prehrambenoj industriji, da li proizvođač ima odgovarajuće sertifikate i reputaciju dugotrajnosti, koji je prosečan životni vek određenog modela, da li postoji garancija, kako se mašina održava, koliko ćete tokom njenog životnog veka uložiti u održavanje… Kad god investirate, investiranje u kvalitetan proizvod će vam uštedeti mnogo više vremena i novca od manje kvalitetnog modela, iako su oni često jeftiniji – ili bar tako deluje.

Da li je mašina za preradu voća i povrća dovoljno efikasna?

Razlika između celih i usitnjenih plodova može biti ogromna, pa ćete kupovinom celih plodova koje ćete potom sami pasirati, mleti, itd. u mnogim slučajevima uštedeti i više stotina dinara po kilogramu plodova voća ili povrća. Zbog toga je važno da model mašine koji kupujete efikasno i kvalitetno može da obradi velike količine plodova. Proverite da li mašina koju kupujete ima dovoljnu snagu za preradu kakva vam je potrebna.

Da li je cena mašine za preradu voća i povrća pristupačna?

Ulaganje u kvalitetnu mašinu, kao i bilo koji drugi proizvod koji će vam donositi novac, predstavlja ulaganje. To, međutim, ne znači da su sve mašine podjednako isplative. Kako biste osigurali da vaša kupovina zaista bude investicija proverite da li ćete za svoj novac zaista dobiti kvalitet (za šta je najbolja garancija odgovarajući sertifikat), ali nemojte prevideti ni druge faktore poput troškova održavanja i kupovine dodatne opreme za mašinu za preradu plodova.

Korisnička podrška koja je uvek na raspolaganju svojim kupcima

Kada dajete svoj novac, a posebno ako ga ulažete u nešto čime ćete se baviti dug vremenski period, morate biti sigurni da će vam proizvođač maksimalno izaći u susret, ne samo prilikom kupovine i odabira idealnog modela mašine koja može da zadovolji vaše potrebe, već i nakon toga: odaberite prodavca koji ima korisničku službu koja će vam pomoći da nađete potrebna rešenja i na najbolji mogući način iskoristite sve funkcionalnosti mašine za preradu voća i povrća koju kupujete.

Ukoliko mašina koju ste odabrali zadovoljava sve navedene kriterijume, razmislite i o sledećim, kako biste pokrili apsolutno sve aspekte od značaja za sto odsto uspešnu kupovinu:

Koliko prostora imate na raspolaganju u svom domaćinstvu ili proizvodnom pogonu? Da li mašina koju želite i koja vam je potrebna može da stane tamo gde ste planirali? Ako je odgovor ne, razmotrite mogućnosti za oslobađanje dodatnog prostora, pošto ovo spada u pitanja koja ne smeju da vas ometaju u uspešnoj organizaciji proizvodnje.

Koji kapaciteti mogu da zadovolje vaše trenutne potrebe, ali i porast proizvodnje do kog će najverovatnije vrlo brzo doći ukoliko budete istrajni u stvaranju kvalitetnog proizvoda? Dobra analiza ovog pitanja obezbediće vam mašinu koju ćete moći da koristite godinama.

Na koji način i koje voće i povrće planirate da obrađujete? Savremene mašine za preradu voća i povrća mogu biti multifunkcionalne, ali to ne znači da jedna mašina može da obavi sve što vam je potrebno ili vam može postati potrebno. Imajući na umu da ono što je korisno nekome ko prerađuje paradajz nije ono što je primarno onome ko se bavi preradom kajsije ili šipurka, definišite što preciznije svoju delatnost, ali i pravac razvoja u kom ćete se kretati, a koji će proširiti asortiman proizvoda koje izrađujete i vrste voća i povrća koje u tom cilju sada prerađujete.