16
Dec

Osim zbog uklanjanja prljavštine i mikroorganizama, pranje plodova voća i povrća pre prerade je važno i zbog izloženosti pesticidima

Uobičajena je praksa ispiranja povrća i voća toplom tekućom vodom, čime se uklanja većina mikroorganizama i prašina, ali ne i pesticidi. Mašina koja obezbeđuje adekvatno čišćenje plodova od svih vrsta nečistoća naziva se barboter. Zahvaljujući turbini visokog pritiska (10 kPa) korišćenjem ove mašine voće i povrće se priprema za dalju upotrebu, bez rizika da će prisustvom mikroorganizama, prljavštine, pesticida ili tragova voska koji se koristi za premazivanje plodova, narušiti kvalitet vašeg krajnjeg proizvoda.

Zašto je važno dobro oprati voće pre mašinske obrade?

16 Dec

Osim zbog uklanjanja prljavštine i mikroorganizama, pranje plodova voća i povrća pre prerade je važno i zbog izloženosti pesticidima, pa se često postavlja pitanje koji je najbolji način da se voće i povrće opere tako da pesticidi i drugi dodaci poput voska budu zaisa uklonjeni?

Kako pravilno oprati voće?

Većina ljudi plodove povrća i voća ispira pod tekućom vodom, neposredno pre konzumiranja. Metoda temeljnog pranja toplom vodom uklanja većinu mikroorganizama i prašinu, ali ne i pesticide, zbog čega oni oprezniji pribegavaju naučno dokazano pravilnim načinima pranja plodova – slanom vodom, sirćem, rastvorom sode-bikarbone… Pokazalo se da u poređenju sa njima, ispiranje voća i povrća pod mlazom čiste vode (i to u trajanju od 20 minuta, što je mnogo više od onoga koliko većina nas pere namirnice koje jede) uklanja tek 17 odsto pesticida.

Uklanjanje premaza i voska sa plodova

Kao što se voće prska i hemijski tretira nakon berbe, u cilju kontrole truljenja i produžetka svežine, voskiranje, tj. premazivanje je uobičajena praksa, ne samo kod obrade agruma (limuna, narandže, limete i dr.) pre pakovanja, već i jabuka, kruški i drugog voća, da bi se na taj način nadomestio prirodni vosak koji se gubi tokom prvobitnog pranja voća i povrća pošto se uberu, i sprečio gubitak tečnosti, ali i poboljšao izgled davanjem sjaja. Kada je u pitanju povrće, najčešće se voskiraju krastavaci, paprike, plavi patlidžan i paradajz.

Za premaze se koristi parafinski vosak ili kombinacija različitih drugih voskova, poput šelaka, smole drveta, kandelila voska, karnauba voska, pčelinjeg voska, polietilena ili naftnog voska. Ukoliko jabuke imaju premaz od voska, potrebno je potopiti ih u toplu vodu, a potom isprati hladnom. Nedostatak ove metode je što se često ispod sloja voska nalaze ostaci prljavštine i pesticida, koji zajedno sa voskom čine sloj koji – kao što je to u slučaju agruma – čini koru nejestivom.

Zašto su pesticidi i vosak štetni?

Iako je, s jedne strane, upotreba pesticida zakonski regulisana mera zaštite bilja i uobičajena u poljoprivrednoj proizvodnji, pa je ostatak pesticida na koje nakon pranja ostaje na plodovima na dozvoljenom i bezbednom minimumu, a s druge konzumiranje tretiranih namirnica nema prepoznatih kratkoročnih štetnih posledica, istraživanja su pokazala da se pesticidi u tragovima mogu detektovati u mokraći, kao i da imaju neurotoksično dejstvo. Jedna od studija je pokazala da konzumiranje hrane tretirane pesticidima kod dece može duplirati šansu za pojavu ADHD, jer su deca podložnija toksičnosti pesticida od odraslih, dok je za istu količinu pojedenog voća ili povrća, kod njih količina pesticida po kilogramu telesne mase veća u poređenju sa odraslima.

Mašina koja obezbeđuje adekvatno čišćenje plodova od svih vrsta nečistoća naziva se barboter. Zahvaljujući turbini visokog pritiska (10 kPa) korišćenjem ove mašine voće i povrće se priprema za dalju upotrebu, bez rizika da će prisustvom mikroorganizama, prljavštine, pesticida ili tragova voska koji se koristi za premazivanje plodova, narušiti kvalitet vašeg krajnjeg proizvoda.